Вести

Улагање у културу је улагање у идентитет

Озбиљна и модерна економија, на којој се заснива програм  Српске напредне странке,  нераскидиво је везана са културом и подразумева рад на стварању друштва које се заснива на иновацијама, знању и креативности а највећа потпора ту су образовање и култура. Градски одбор СНС-а у Суботици похваљује правац који је СНС  заузео као главна полуга у вршењу извршне власти, развијајући велики број пројеката у области културе.

Улагање у културу је улагање у идентитет народа, и зато је од великог значаја данашњи обилазак градилишта нове читаонице Градске библиотеке Стевана Бакића, у друштву председника покрајинске  Скупштине  Иштвана Пастора и председника Скупштине града др Балинта Пастора. Они су обишли градилиште нове  читаонице Градске библиотеке, а посебан значај инвестиције лежи у чињеници да се реализује у години јубилеја, када Градска библиотека обележава 130 година постојања.

Стеван Бакић приликом обиласка  упознао се са радом и плановима ове установе културе.

“Ова тешка 2020. година је истовремено и година великог јубилеја за ову установу, која слави 130 година од оснивања и располаже фондом од око 500.000 књига. Када се томе додају и подаци да она баштини и традиције суботичке Српске читаонице из 1862. године и чува примерак једне од најстаријих српских књига - Празничног минеја Божидара Вуковића, из 1538. године, добија се пуна слика њеног значаја за нашу културу”, истакао је Стеван Бакић.

Градска библиотека је  једина од 141 библиотеке у Републици Србији која свакодневно користи сва три језика која су у службеној употреби на територији града Суботице, као и енглески језик.