Вести

СВОМ СНАГОМ У РЕФОРМЕ - интервју Богдана Лабана у „Суботичким новинама“

-На предстојећим изборима грађани ће, уверен сам, свој глас поверити Александру Вучићу, јер на челу владе желе да виде човека који ће моћи Србију да повуче напред.

Решавање проблема у економији је међу кључним задацима у Програму Српске напредне странке?

Економске промене су већ почеле, оне су незаустављиве, и Српској напредној странци потребне су још четири године како би завршила започет посао, и од Србије створила модерну и уређену државу. Не обећавамо да можемо да урадимо одједном све, показали смо да радимо корак по корак, али дали смо обећање да ћемо спровести промене и да ћемо већ у 2014. да живимо боље, да свако од нас осети да се живи боље у Србији него пре. Најважнији задатак је решавање проблема у економији, уколико у томе буде постојала иста посвећеност као у борби против корупције и криминала, биће постигнути неупоредиво бољи резултати.Да би реформе биле успешне, потребно је да у прва три месеца од формирања Владе усвојимо низ закона који се тиче економије и финансија. Реч је, између осталог, о законима о приватизацији, стечају, планирању и изградњи, о раду, који ће смањити бирократију и побољшати инвестициону климу.Наш председник Александар Вучић јасно је истакао да је наш циљ здрава економија, што више послова за младе, подстицање предузетничког духа и приватног сектора. СНС ће водити позитивну кампању на предстојећим изборима и фокусираће се на три циља - подстицање економског развоја, сигурност пензионера и наставак борбе против корупције и криминала.

Да ли млади могу да очекују више посла и какав је план да се заустави њихов одлазак из земље, у којој мери ће отварање нових радних места побољшати живот људима?

Најважнији посао којем ће се нова влада посветити су нова радна места. Истом снагом као у борби против криминала и корупције борићемо се за свако радно место и створити услове да млади остану у Србији и да они старији и искусни сачувају своја радна места. У Србији данас сви тешко живе, сви грађани осећају да нешто морамо да мењамо. На жалост, највећи терет носе млади људи, који чине више од 50 одсто укупног броја незапослених, и управо зато је наш приоритет да млади добију посао, јер без тога нема будућности. У последњих десетак година је отишло више од 100 хиљада младих људи. Ми желимо да повратимо њихово поверење и да зауставимо њихов одлив у друге земље. Мотив младима да остану у земљи треба да буде чињеница да СНС отвара врата за нове идеје, креативност, младост и енергију.

Грађани дуго чекају Национални приоритетни план, који сада најављује СНС. У којим областима ће се реализовати круцијални задаци тог Плана?

Наш план, Национални приоритетни план, трајаће две године, и о томе је говорио Александар Вучић. Прва фаза плана обухвата доношење 20 реформских закона. Попут закона о раду, стечају, приватизацији...Планом је обухваћено да се посебно развијају четири гране: аутоиндустрија, пољопривреда,трећи део су велики инфраструктурни пројекти, попут Београда на води, који ће развити целу Србију, а четврта област је ИТ сектор. Национални приоритетни план подразумева, дакле, даљи развој аутомобилске индустрије, пољопривреде и ИТ сектора, чиме би се створили услови да се у Србији живи боље.

Какве резултате избора очекујете?

По питању резултата избора , неозбиљно је лицитирати процентима, о томе ће одлучити грађани. Зато је врло битно да сви изађу на изборе и да нико више нема сумњу шта је воља грађана Србије. Драго нам је што можемо да констатујемо чињеницу да сада сви желе у коалицију са СНС. То је показатељ колико смо популарни, али и колико нас други , чак и несвесно, уважавају због онога што смо урадили.

Колико је Александар Вучић идејни творац реформи и да ли је Србија коначно добила тим који ће успешно водити Србију?

Резултати избора значиће одговор на питање да ли грађани подржавају досадашњу политку Српске напредне странке и Александра Вучића, и да ли подржавају наше идеје и то пре свега на плану економских реформи и великих развојних пројеката. Сврха избора јесте да народ повери мандат влади која ће брзо постићи резултате и која ће градјанима Србије и Србији омугућити другачију будућност, са реалним шансама за успех. Желимо да грађанима покажемо да је наша идеја Србија у којој ће бити места да сваки човек живи квалитетније него што живи данас. Притом, ваља стаћи да подаци Републичког завода за статистику показују да у последњих шест месеци запосленост не пада и да је ова Влада, предвођена Српском напредном странком, зауставила тај неславни тренд. Година 2014. ће, уколико Српска напредна странка добије поверење грађана, сасвим сигурно бити година реформи, година у којој ће Србија кренути напред, пуном снагом.

Колико су корупција, криминал и сива економија кочница бржим економским променама у Србији, и колико законске реформе могу да побољшају ту сферу и у Суботици?

Из досадашњих изалагања Александра Вучића, видели сте да је СНС спремна да разговара са оним странкама које подржавају борбу против корупције и озбиљне реформе. Желимо да имамо чист и чврст мандат како бисмо те реформе могли и да спроведемо. Први пут после две деценије стварамо стабилан правосудни систем који је предуслов за улагања у привреду. Циљ Српске напредне странке је да брине о будућности грађана и да се бори за њихов бољи и квалитетнији живот, а СНС има план и визију, и не интересује је шта раде други.

СНС најављује веће реалне инвестиције, да ли ће у сфери улагања доминантан положај имати страни или домаћи инвеститори?

Србија треба да подстакне извозно оријентисану привреду али и развој пољопривреде и прехрамбене индустрије, због чега ће држава у наредном периоду произвођачима помоћи додатним субвенцијама и повољним кредитима. Свакако је неопходно јачати ову гране привреде, и омогућити произвођачима да улажу у засаде и производе, а да не морају да враћају кредите одмах. Ми морамо да направимо бољи амбијент за приватни сектор који финансира све нас.СНС ће учинити све да се подстакне развој породичних фирми, малих и средњих предузећа и да се заврше приче о Србији у транзицији и сталним проблемима.

Да ли очекујете трансформације јавних и комуналних предузећа и у ком правцу?
Јавна предузећа морају да послују на тржишном принципу, либерализоваће се тржиште и неће више бити монопола. Подсећам вас да је став СНС да закони о раду, приватизацији и стечају морају бити донети, али је потребно сести са представницима синдиката и послодаваца и донети решење које неће успорити инвестиције, а с друге стране уверити раднике и синдикате да нико не намерава да наруши њихова права.Грађани још тешко живе, незапосленост је још на незадовољавајућем нивоу, али ни пензионери не смеју да осете економску кризу.

У коју врсту производње И које сфере ће се више улагати, да би се покренула реиндустријализација, и да ли сматрате да би таква улагања препородила Суботицу?

Наш велики адут је концепт поновне реиндустријализације, али свакако не можемо да очекујемо револуционарне промене у првих годину дана. Стратегија на којој се заснива реиндустријализација предвиђа покретање производње и индустријски развој у наредних 20 година и, колико знам,та стратегија предвиђа битку на три паралелна колосека - финансијску консолидацију у наредних годину дана, анулирање јаза у производњи у наредних две до пет година, и индустријски развој у идућих 20 година. Чврсто верујем да би такав концепт препородио и Суботицу.Једино реиндустријализација може да изведе Србију на пут одрживог развоја, а тиме би се постигла и политичка стабилност.

Мала привреда има проблема, а велика производна предузећа су или угашена или стагнирају. У Северу ради мање радника, него у локалној самоуправи. Који започети или нови пројекти могу бити завршени у Суботици у наредном периоду?

Покренућемо суботичку привреду.Морамо да покренемо суботичку привреду. Пољопривреда је важна, али нам је једнако важна и реиндустријализација, јер без фабрика не можемо да подигнемо економију. Приоритет ће бити прехрамбено прерађивачка индустрија Тражићемо различита мишљења, како бисмо дошли до најбољих решења. На нама је да се сви заједно, на свим нивоима, потрудимо да се стање побољша, да се на нивоу града омогући несметани привредни развој, да се привуку инвестиције и да живимо боље. Морамо да покренемо привреду, морамо да покренемо Суботицу, да покренемо Србију. Север је симбол неодговорности претходних политичких структура., он је у власништву странаца и ту се тешко нешто може променити. За Палићко језеро тражићемо најоптималнију солуцију која се неће завршити прањем буџетских пара.Када је у питању рак рана Суботице – Народно позориште, настојаћемо да зграду позоришта довршимо и то је проблем који се неће тако лако решити, али не сумњајте у наше огромне напоре да се та прича коначно заврши и да грађани добију оно што им је неко не питајући их узео.

Колико кандидата из Суботице је на листи за ванредне парламентарне изборе, и који су то кандидати, према каквим критеријумима су бирани?

Српска напредна странка је предала прва листу кандидата за посланике за ванредне парламентарне изборе расписане за 16. март. У Суботици је за само неколико сати више стотина чланова потписало подршку за ту листу. Зашто не рећи да је Српска напредна странка, заједно са својим лидером Александром Вучићем, на основу свега што је до сада урадила, најозбиљнији кандидат да добије легитимитет грађана да кренемо свом снагом у реформе на свим нивоима. СНС има велики рејтинг не само у Србији, него и у Суботици и то ће, уверен сам, врло брзо показати резултати избора. Из Суботице два кандидата из Суботице конкуришу за једно до 250 посланичких места у Народној Скупштини Републике Србије. То су Бојан Зирић, инжењер информатије и Јасмина Стевановић, политиколог. Наши кандидати су врло озбиљни, образовани млади људи какве Србија данас изискује, и доказују да смо спремни да истакнемо и нова лица на политичкој сцени.

СНС у локалу преузима кадровску палицу, све више стручних и образованих млађих кадрова је на кључним руководним местима, да ли од кадровских решења зависе укупни резултати и побољшање животног стандарда грађана?

Тврдим да СНС на свим нивоима има изузетно квалитетне кадрове, који су руководиоци на кључним позицијама у друштвеном, државном и јавном животу, као и приватним предузећима, способни да одговоре времену које носи тешке економске и друге проблеме.

Шта би грађане требало да определи највише да изађу на изборе?

Мислим да можемо од земље да направимо боље место за живот, а то зависи од нас.Ми у СНС-у имамо енергију и одлучност да будемо бољи и само делима предводимо Суботицу и Србију.
Наши грађани нека преломе на изборима да ли су спремни да подршку за ту енергију.На предстојећим изборима грађани ће, уверен сам, свој глас поверити Александру Вучићу, јер на челу владе желе да виде човека који ће моћи Србију да повуче напред.