Вести

Суботица престоница културе

Суботица је овог септембра била престоница културе у Србији,  а у Градском одбору Српске напредне странке с поносом истичу ангажованост страначких функционера који као носиоци извршне власти својим ангажовањем на најбољи могући начин спроводе изборну вољу грађана, радећи на све већем броју квалитетних културних садржаја који овај град чине једним од водећих културних центара. Тиме смо оправдали поверење великог броја грађана који су управо руководећи се нашим обећањима у правцу развоја културе, поверење поклонили  управо Српској напредној странци.

Такав један догађај доводи годинама у наш град велики број гостију. Након Филмског фестивала, на церемонији свечаног отварања, у суботичком Дечјем позоришту отворен је  27. Међународни фестивал позоришта за децу, а публику и госте Фестивала поздравили су страначкифунционери са локалног и покрајинског нивоа Стеван Бакић и  Драгана Милошевић.

Обраћајући се присутнима, Бакић је истакао значај одржавања овог 27. фестивала упркос околностима због пандемије корона вируса.

„Уметност је посебно важна када је човечанство суочено са овако тешким искушењима. Она нас теши, бодри и надахњује да истрајемо у борби са свим проблемима. Позоришна уметност за децу, као велика радионица маште и игре, посебно је драгоцена, јер је усмерена на генерације које ће наследити један другачији свет, за чију обнову и осмишљавање ће требати много креативности”, нагласио је Стеван Бакић. Пандемија је онемогућила  да у Суботицу дођу наши пријатељи из далеке Кине, Ирана, Аргентине и многих других земаља, али ћемо посредством савремених технологија уживати у неким од њихових представа. Драгана Милошевић  истакла је да је  Суботица један од водећих културних центара. „Оно што чини свакако посебно задовољство јесте да овај међународни фестивал већ више од четврт века окупља читав свет и доводи га баш у Суботицу, у нашу државу. Веома је важно да након свих ових услова, када је култура, нажалост, морала да заустави свој рад наставимо континуитет онога што је  заправо очување не само српске већ и светске културне баштине." Очување српске и светске културне баштине у најсевернијем граду наше државе један је од праваца који је и Српска напредна странка зацртала у свом програму, дајући значајно место развоју културне политике, а негујући богатство различитости.

Фестивал се у организацији Отвореног универзитета Суботица одржава од 20. до 24. септембра.