Вести

Помен келебијским Србима на Православном гробљу у Дудовој шуми

 

Активисти Градског одбора  СНС Суботица  у великом броју присуствовали су данашњем помену келебијским Србима на Православном гробљу у Дудовој шуми, убијеним у априлу 1941. године, након што су Суботицу окупирале фашистичке снаге Миклоша Хортија.
 
Речи Стевана Бакића који је у свом обраћању подсетио да на овом месту почива двадесет и двоје домаћина са Келебије, од којих су неки убијени  заједно са својим синовима, и подсећање да је  најмлађа жртва имала само седамнаест година, потресле су нас и никога нису оставиле равнодушним. Правда је стигла већину подстрекача, налогодаваца и извршилаца страшних злочина у окупираној Бачкој.  Злочинце осуђујемо и њихова имена предајемо вечној срамоти а данас се, како је речено на помену, сећамо и оних који нису убијали и пљачкали своје комшије, већ су их бранили ризикујући сопствени живот.
 
Градски одбор СНС  напомиње да је неопходно неговати сећање на жртве које су невино страдале и да је важно да из прошлости извучемо поуке и да у будућност, како је речено,  идемо заједно, као пријатељи и сарадници, на корист оба народа. 
 
Овим поменом обележена је осамдесета годишњица почетка окупације у Другом светском рату периоду великог зла у историји овог простора које се никада не сме заборавити и које се увек изнова мора осудити.