Вести

Подизање свести заједнице за особе са инвалидитетом

 

Страначки функционери, активисти, чланице Уније жена и Савета за омладину Српске напредне странке  ГрО у Суботици присуствовали су у сали Филмског клуба на Отвореном Универзитету у Суботици промоцији  документарног филма насталог у оквиру пројекта „SRBIJA SMILE“, који јe финансирала Влада Србије, Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања, а публику су, уочи пројекције филма, у име Града Суботице  поздравили  Јасмина Стевановић, покрајинска посланица  и ресорни члан Градског већа Илија Ђукановић.

„Оно што нам  је свима потребно свакако је едукација на ову тему, како бисмо  разумели људе који у свакодневном функционисању наилазе на многе препреке и баријере“, истакла је Стевановић.

Активисти СНС-а јединствени су у ставу да сви заједно треба да се потрудимо да омогућимо да инвалидност не буде препрека у остваривању жеља, амбиција, снова и циљева и да се људи са инвалидитетом на прави начин  укључе у све области живота. Зато им је, речено је на трибини,  неопходно омогућити бољи приступ образовним, културним установама, апотекама и осталим институцијама битним у њиховом функционисању.

 
СНС напомиње да је град у протекле четири године водио одговорну социјалну политику.
„У 2020. години за јавни конкурс из области друштвено хуманитарног рада определили смо 45 одсто више средстава у односу на 2016. годину. Та средства нису у целости ишла удружењима особа са инвалидитетом, али смо држали увек висок ниво и око 40 одсто тих средстава смо им опредељивали.

Аутор филма „Футог смајл“, који је настао у оквиру пројекта  „Србија - смајли“, Дане Омчикус поздравио је присутну публику и истакао да филм има за циљ подизање свести друштвене заједнице за особе са инвалидитетом и упознавање са проблематиком.Након промоције, Стевановић је истакла да је иако законска регулатива постоји, много тога по питању помоћи инвалидним лицима зависи од наше свести и савести, а да је јако мало потребно да бисмо учинили много.