Вести

Министар Недимовић у Горњем Таванкуту

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић и Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић градоначелник Суботице Стеван Бакић и његови сарадници, обишли су данас газдинство доо „Су фруит“ у Доњем Таванкуту, надомак Суботице, која је у заједничком власништву породица Визин и Стантић.

Компанија се бави производњом, дистрибуцијом и складиштењем воћа и поврћа, а окупља произвођаче воћа из Таванкута.Са домаћинима и челницима локалне самоуправе разговарали су о актуелним темама из свог ресора. Задовољство што су угостили министра и покрајинског секретара нису крили власници компаније, који су указали и на проблеме којима се сусрећу. „Око 70 процената наше робе заврши на територији Русије а остатак у земљама региона – каже Горан Стантић, менаџер компаније, и додаје да је у раду компаније приоритет спајање произвођача и купца.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић се захвалио домаћинима на гостопримству и подсетио да су до петка отворени поједини конкурси, а најбитнији је за наводњавање, у износу од 370 милиона динара, и за улагање у физичку имовину у износу од 242 милиона. Такође, објављен је конкурс за младе од 200 милиона, где почетници у пољопривреди могу да остваре повраћај средстава од чак 90 одсто – нагласио је Божић. Градоначелник Бакић изразио је, такође, задовољство што је у гост ове компаније.

„Било је задовољство обићи данас са министрима Недимовићем и Божићем породично пољопривредно предузеће „СУ ФРУИТ“, које овде у Таванкуту успешно воде породице Стантић и Визин.Уверили смо се како се на озбиљан начин води посао. Овде постоје велики капацитети, не само за узгајање квалитетног воћа и поврћа, него и за његово складиштење, паковање и извоз" рекао је Бакић и захвалио министру Недимовићу што је и у овом свом мандату редовни гост Суботице и околине, као што је то био и у претходном. „Жива реч наших пољопривредника драгоцена је, како Министарству, тако и нашој локалној самоуправи. Међународне околности и услови на тржишту се стално мењају и веома је важно да имамо овако квалитетну комуникацију" казао је Бакић.

„СУ ФРУИТ“ извози највише квалитетну јабуку и то највећим делом на веома захтевно тржиште Руске Федерације. Бакић је зато истакао да је циљ да имамо што више оваквих мањих породичних фирми које остварују успехе у пољопривреди, које зарађују, имају задовољне запослене и најбоље техничке услове за рад.

„Град Субтица ће увек у томе помоћи, пре свега као најбољи мост за сарадњу сваког произвођача са надлежним министарством" нагласио је градоначелник Суботице и додао да су производњом воћа и поврћа некада у Суботици доминирали велики пословни системи, који су од неких неодговорних људи и намерно уништавани, али данас наду за повратак на старе стазе успеха у овој области носе управо породичне фирме, које стално улажу у своје капацитете. „Много је тога урађено у нашој пољопривреди у протеклих десет година али неслућене могућности даљег развоја, кроз већу сарадњу са Кином и обнову железнице, нас тек чекају.

То је визија Србије и њеног развоја коју има председник Александар Вучић, а коју ћемо ми, као Град Суботица, спроводити снажно, као поуздани партнери, како Министарства пољопривреде, тако и наших ратара, сточара, воћара и свих осталих који живе од ове бачке земље" истакао је Бакић. Очито је да је мисија надлежних министарстава унапређење пољопривреде у сваком делу покрајине и том циљу стреме настојањем да се обезбеде субвенције сваком пољопривреднику који има визију развојне политике.

 

Извор: 024инфо