Вести

Градоначелник Суботице Стеван Бакић

У Великој већници суботичке  Градске куће одржана је Конститутивна седница Скупштине града на којој су у првом делу седнице верификовани мандати одборника, изабран председник Скупштине града и постављен секретар Скупштине града. За председника Скупштине града Суботице изабран је одборник Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор, за кога је гласало 59 од 67 одборника. За секретара Скупштине, већином гласова изабран је Ђула Ладоцки (СВМ), који је ову функцију обављао и у претходном скупштинском сазиву.

Нови сазив локалног парламента који броји 67 одборника,  чине 31 одборник са листе „Александар Вучић – За нашу децу“, 22 одборника са листе „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор”, четири одборника са листе „Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије“, четири одборника са листе „Јене Маглаи – Група грађана Покрет грађанске Суботице“,  три одборника са листе „Војвођански фронт – Уједињени за демократску Суботицу (Лига социјалдемократа Војводине, Демократски савез Хрвата у Војводини, Војвођанска партија) – Томислав Жигманов“два одборника са листе „Буњевци за Суботицу – Савез бачких Буњеваца“ и један одборник са листе „Руска странка – Игор Петров“.

У другом делу  Конститутивне седнице усвојене су и додатне тачке дневног реда за избор заменика председника Скупштине града и избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа града Суботице. За новог градоначелника Суботице изабран је  Стеван Бакић из Српске напредне странке, а за заменика председника Скупштине града одборник Небојша Црногорац из Социјалистичке партије Србије.

Стеван Бакић, предложио је потом чланове свог тима: за свог заменика  Имреа Керна (СВМ), а за чланове Градског већа: Чилу Голи (СВМ), која би била задужена за област комуналних делатности и развоја, Срђана Самарџића (СНС) за област привреде, Хајналку Богнар Пастор (СВМ)за област пољопривреде, Милоша Николића (СНС) за  образовање и културу, Илију Ђукановића (ПС) за област социјалне заштите и здравства, Наташу Алексић (СДПС) за спорт и омладину  и Харгиту Ерчи (СВМ) за туризам, инвестиције и међународну сарадњу.

Са 65 важећих и два неважећа гласачка листића избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа подржао је 61 одборник, а  четири одборника била су против.

Уз изражавање захвалности суграђанима на подршци коју су на недавно одржаним изборима дали Српској напредној странци, као и странкама које су са СНС биле или су данас у коалицији, Стеван Бакић је у свом првом обраћању у функцији градоначелника Суботице рекао да осећа велику част, али и још већу одговорност, знајући какав је посао пред њим и његовим сарадницима у будућности да се у свим сегментима привредног, економског и инфраструктурног развоја учини озбиљан искорак ка бржем и делотворнијем развоју града.

„Пре него што покушам да вам у најкраћим цртама представим програм новог градског руководства, хоћу да нагласим да сматрам да је градска власт на чијем је челу био градоначелник Богдан Лабан била веома успешна и да је од јуна 2016. године до данас учињен озбиљан искорак у свим сегментима привредног, економског, образовног, културног, спортског и инфраструктурног развоја нашег града“, истакао је Бакић.„Планирано, свакако, не би могло да се оствари без несебичне подршке свих нивоа власти. Захваљујући, пре свега, решености председника Александра Вучића, Владе Србије и ресорних Министарстава“, подсетио је.

Он је представио циљеве програма које ће са својим тимом у предстојећем четврогодишњем мандату реализовати у областима привреде, пољопривреде, здравства, социјалне заштите, образовања, културе и спорта.

„Надам се да ћемо и моји сарадници и ја, радећи у атмосфери поверења, међусобног уважавања и поштовања, кроз дијалог долазити до најбољих решења везаних за виталне интересе нашег града и на тај начин допринети његовом још снажнијем и бржем развоју. Верујем да ћемо за четири године стајати у овој сали и да ћемо – осврћући се на оно што смо урадили – осећати понос. Понос што смо, најбоље што смо знали и умели, служили и свом граду, и својој земљи“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.