Вести

Градоначелник Суботице: „Човек се памти по оном какав остави траг“

„Тема данашње конференције за новинаре је – истина. Истина којом желим да одбраним част свих запослених у суботичкој локалној самоуправи и истина којом ћу подсетити грађане Суботице на мандат бившег градоначелника Јенеа Маглаија“, почео је градоначелник Суботице Стеван Бакић данашњу прес-конференцију у Градској кући, у присуству директора ЈП „Суботица транс“ и директора ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање .

Коментаришући објаве појединих медија и прозивке и иступе неких опозиционих политичара, а првенствено Покрета грађанске Суботице (ПГС), градоначелник Бакић је казао да „онолику количину неистина са којом он обмањује грађане Суботице и суботичку јавност на једном месту ја у свом животу није чуо“. Константо се,каже, изврћу чињенице и износе неистине. „Од директора ЈП ’Суботица-транс’ извештен сам да се ради о мултифункционалном уређају за покретање аутобуса и надувавање пнеуматика, који је заиста коштао 997.843 динара, без ПДВ-а. И није купљен ни парама ЈП ’Суботица-транс’, нити је купљен новцем Града Суботице, већ је донација ’Дунав осигурања’ “, нагласио је градоначелник Бакић.

Осврнуо се и на то што поједини опозициони политичари узнемиравају јавност наводећи да се спрема приватизација. Он је још једном истакао да тако нешто нико никада није помињао и да је јавно приватно партнерство потпуно другачије решење, као и да он никада није рекао да је „Суботица-транс“ стабилно предузеће већ једино које послује с губитком, те да су се целе прошле године бавили проблемима, будући да су субвенције прошле године износиле више од 274 милиона динара. „Када сам, од 13 набављених аутобуса, последња два аутобуса предавао ’Суботица-трансу’ у име Града Суботице, рекао сам да ћу предузети све да ставимо на ноге ово предузећем и да одређеном динамиком током трајања мог мандата, до 2024. године, успемо да заменимо све дотрајале аутобусе, поготово за градску вожњу. Да се на ту пандемијску кризу нису надовезали енергетска криза и сукоб у Украјини, можда бисмо и успели нешто. И целу 2022. годину смо се бавили ’Суботица-трансом’, пратили ситуацију, трошкове који су дивљали и размишљали како да консолидујемо то предузеће.“

„Ја сам човек који жели резултате и човек бројева. Не можемо нешто да држимо по сваку цену. и да се играмо парама грађана Суботице, да их само бацамо у бунар како бисмо нешто одржали, народски речено да бисмо оживели мртвака. Када сам видео какви су бројеви, а бројеви су такви да су у 2022. години субвенције према ЈП ’Суботица-транс’ 274.357.633 динара, као одговоран човек морао сам то да зауставим. Ако вам кажем да је изградња амбуланте на ’Прозивци’ коштала 63,6 милиона динара, сагледајте колико смо могли да изградимо амбуланти и вртића за те паре. Хоћу да изградимо амбуланту и вртић на Палићу, што сам обећао и за шта имамо неопходне дозволе. Морам да предузмем нешто јер немам право да бацам паре грађана Суботице“, подвукао је градоначелник Бакић.

Како би демантовао неистине изречене око „Апотеке Суботица“, он је представницима медија саопштио податке око давања у закуп 20 објеката „Апотеке Суботица“.

“Када је реч о ‘Апотеци Суботица’ такође се баратало неистинама. Суботичке апотеке нису приватизоване, оне постоје и послују у две пословне јединице, а 20 пословних јединица издато је у закуп фармацеутском добављачу ‘Гален Фарм’. У периоду док је Маглаи био градоначелник, од 21. новембра 2013. до 23. јуна 2016. године, дуг суботичких апотека 2014. године износио је 117.831.310 динара, 31. децембра 2015. – 147.477.193 динара, а у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2016. године дуг суботичких апотека износио је 165 милиона и 485 хиљада динара. Толико о супер пословању. Наследио сам то шта сам наследио и морало је брзо да се реагује. Претила је опсност да пуштањем налога на наплату фармацеутских добављача којима је апотека била дужна дође до блокаде рачуна Града Суботице. Морао сам то да спречим, замислите ту бруку да рачун Град Суботице буде блокиран. Дуг на дан потписивања уговора био је 158,71 милион динара. Сви ти дугови су измирени у договореном року. Осим тога нико није остао без посла. На недавном састанку где је била и директорка РФЗО-а, речено је да је једино Суботица решила проблем државних апотека, тако да нас сада други користе као модел. И ко ми прича о ‘ендемској корупцији’ и корупцији на свим нивома”, истакао је Бакић.

Према његовим речима, када је Маглаи предавао власт на рачуну града Суботице није било 13 милиона динара, док је на данашњи дан на рачуну града Суботице 350 милона динара.

Додао је да није истина да је концерт одржан прошле године за Дан Града Суботице, коштао 40.000 евра, како је саопштено на прес-конференцији опозиције 3. марта, већ да је концерт извођаћа народне музике Зорице Брунцлик коштао Град Суботицу 1.298.000 динара.

Када је реч о изградњи Народног позоришта, градоначелник Бакић је подсетио да је 25. априла 2007. године на седници Скупштине града у Новој општини, Јене Маглаи више пута излазио за говорницу, и да је потом образлагао зашто је битно да се сруши Народно позориште.

„Сада он поставља питање шта је са Народним позориштем. Ми ћемо га завршити. Од 2016. године захваљујући председнику Александру Вучићу суботичко Народно позориште постаје пројекат од националног значаја. Недавно је потписан уговор за реализацију 8/2 фазе и очекујемо дневник динамике рада, знаћемо тачно датум када ће бити пуштено у рад суботичко Народно позориште”, подвукао је градоначелник Бакић.

Присутнима су се обратили и директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, Огњен Голубовић, и директор Јавног предузећа за превоз путника у градском и приградском саобраћају „Суботица-транс”, Дејан Љубисављевић.

Током данашње прес-конференције Бакић се осврнуо и на инвестицију Јенеа Маглаија из новембра. 2015. године укупне вредности 51.542.268 динара везану за куповину контаминираног замљишта на „Зорци“, површине 22 хектара и 78 квадратних метара, које ни дан-данас није за употребу јер треба уложити више од 10 милиона евра да би се урадила санација земљишта, на његов промашај везан за 1.100.000 евра које је Град платио Заводу за јавно здравље, на незаконито отпуштање неколико запослених радника у Градској управи које је град коштало нешто више од 4,2 милиона динара и његов Маглаијев промашај – куповину војне имовине.

„Много бих питања ја имао поставити Јенеу Магалиу, од тога какве је услуге чинио земунском клану, каква му је улога била за земљиште код Молове пумпе да одговори грађанима Суботице? А да му ја будем полиграф који ће да каже: „Ваш одговор је лаж“ и „Ваш одговор је истина“. Питао бих га и коме је претио телефоном ноћу од запослених у локалној самоуправи да да оставку или ће хапсити… и кој суботичком политичару је спремао физичики напад? Много питања бих ја имао за бившег градоначелника Јене Маглаија, а поготово да отворено призна разлог због ког је дао оставку на место одборника у Скупштини Града“ нагласио је Бакић.

Обраћање на данашњој прес-конференцији градоначелник Бакић је завршио речима песника Мирослава Мике Антића: „Увек се са душом игра анђео или враг, човек се памти по оном какав остави траг“.

„О свима нама ће да говоре наша дела и наши резултати које будемо иза себе оставили“, поручио је на крају градоначелник Стеван Бакић.

Извор: vojvodinauzivo.rs