Вести

Гостовање Милоша Вучевића на Суботичкој телевизији: Знамо прави пут за Србију

„Александар Вучић је човек у кога грађани имају апсолутно највеће поверење јер једини има могућност да одлуке које донесе буду спроведене,изјавио је Милош Вучевић, члан Председништва СНС-а и Градоначелник Новог Сада, гостујући у уторак, 11.фебруара на суботичкој „Yu Eco” телевизији. „У том контексту, поставља се контра питање: је да ли су остали већ толико истрошили кредит од грађана, да више и не траже од њих да решавају проблеме, јер им грађани не верују.“
На питање новинара да ли је велика опасност да један човек има превелику концентрацију власти и да то многи сматрају великим проблемом и скретањем у ауторитаран систем, Вучевић је истакао да у ауторитарним системима нема простора за критику, а код нас је та критика свакодневна и свуда присутна. „ Постоји јак одраз нефункционисања система и жалосно је да Александар Вучић мора да решава проблем са здравом водом у Ужицу. Ауторитет не подразумева ауторитарност. Код нас сви очекују да им неко други реши проблем, све се негативно сагледава и све чешће не постоји добра ствар коју би подржали, а нимало се не трудимо да направимо корак ка бољем. Влада у којој ће сви радити и бити јединствени као један је неопходна ако желимо да идемо напред и дођемо до степена када поделу ресора политичке странке неће доживљавати као свој плен, са подигнутим бедемима. Потребан нам је јак премијер, са јаком подршком грађана, са политичким ауторитетом и легитимитетом да води Владу.“ Метафорички се изражазивши, Вучевић је истакао да је Србији у овом тренутку неопходан диригент који ће водити оркестар са различитим инструментима, али оркестар у коме ће се увек знати ко је лидер, ко успорава а ко убрзава темпо. „ Само тако имаћемо шансу да формирамо Владу која ће у кратком року постићи резултате који грађани од ње очекују. На грађанима је да сами одлуче ко ће бити капитен таквог тима.“
Одговарајући на питање о проблемима у српском правосуђу, Вучевић је нагласио да су њихови корени много дубљи. „ Проблеми у нашем правосуђу су деценијски, и сваке године српско правосуђе ишло је степеницу уназад, што је довело до потпуне девастације правосудног система. Грађани због тога не верују у правосуђе и то је озбиљан проблем нашег друштва јер нема вере у институције.“ На опаску водитеља да многи грађани не верују у правосуђе због селекетивне примене закона, Милош Вучевић подсетио је да се ближи крај таквом веровању јер су многи сада свесни да једино Александар Вучић има шансу да по том питању учини нешто више. „ Људи не верују много у политички систем и политичке странке, и имају зазор од укључивања у јавни живот, али пасивношћу не добијамо ништа. Разочарење и пасивизам омогућава да се онима мање вреднима и мање пристојинима отвори пут, а нормални људи који су у убедљивој већини остају по страни“ рекао је Вучевић., „Ми немамо проблем да евидентирамо лоше у нашим редовима. Политичко лудило је амнестирати или аболирати некога због политичке припадности“.
Одговарајући на питање о стручности кадрова унутар СНС-а, он је подсетио да свакој политичкој странци увек треба довољно стручних кадрова, и зато је у Србији неопходно направити друштвени консензус, јер се налазимо на прекретници да ли ћемо ићи у суноврат или ћемо коначно видети боље сутра. „Сами то не можемо, надам се да ћемо кроз највећу подршку грађана добити легитимитет за решавање тих проблема, али то нећемо учинити сами. Потребна нам је подршка и других политичких кадрова, цивилног сектора, појединаца, удружења грађана а посебно стручних нестраначких личности које су у свакој влади добродошли. Реч је о интересу државе и институција, и враћању поверења грађана у њих“.
Осврнувши се на стање у Војводини, Вучевић је рекао да је политичка реалност да покрајински избори буду на јесен, износећи став да се питање Војводине све више раубује у дневно - политичке сврхе и науштрб грађана, и најчешће га потежу они који који су Војводину употребили ради стицања личног богатства. „ Устав је јасно дефинисао основне оквире АПВ и прави корак је да се донесе Закон о утврђивању надлежности Војводине и Закон о финансирању АПВ, како би се избегле дугогодишње расправе о томе како се пуни буџет Војводине, истакао је Вучевић, рекавши да се залаже за функционалну Аутономну Покрајину Војводину, која ће свакодневно спроводити своје надлежности али не на штету државе. „Прави пут Србије је у развоју јачању локалних самоуправа, децентрализацији и преношењу доброг дела надлежности на градове и општине. Тада ће и грађани бити стимулисани да на што бољи начин утичу на квалитетнији привредни и сваки други напредак у средини у којој живе.“
На питање да ли је СВМ пожељан као партнер СНС-а, Вучевић је истакао да је реално да СВМ буде парламентарна странка. „ За мене су они пожељан партнер, али је питање да ли су спремни да преузму одговорност за вођење државе јер нису увек били спремни на то.“ Он је такође изразио бојазан рекавши да велики проблем представља одумирање многих градови и општина у Војводини и целој Србији.
Желим да Суботица врати стари сјај с почетка 20- ог века и буде капија на уласку у државу са максимално искориштеним потенцијалима.
„Позивамо све који желе да упристоје Србију и желе да подрже наше идеје и борбу за будућност у коју верујемо, да нам се прикључе и нађу своје место и улогу у победничком тиму, који ће знати како Србију да изведе на прави пут“ поручио је Милош Вучевић.

Суботица, 13. фебруар

Јасмина Стевановић
задужена за медије у Изборном штабу СНС за Суботицу